Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10

Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10

Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10 is een gevarieerd overzicht met leuke, interessante en mooie uitjes in dit mooie land in Zuidoost-Europa. Bulgarije ligt ten zuiden van Roemenië aan de Zwarte Zee. Het is dan ook heerlijk om hier een zonvakantie met je kinderen te houden. De temperatuur is prima in de zomer en er is genoeg te doen aan het water. Op Goudstrand en Sunny Beach kun je watersporten, ponyrijden of gewoon lekker in het zand spelen en in de zee zwemmen. Vanuit Sunny Beach vertrekken er ook pendeldiensten naar twee super waterparken en je kunt op jeepsafari. De zwarte Zeekust is een goedkoop alternatief voor het gebied rondom de Middellandse Zee. Er zijn best veel low budgethotels met extra korting voor kinderen. Volwassenen hoeven zich ook niet te vervelen In Bulgarije. Er zijn namelijk talloze wandeltrips door de bergen met gids en overnachting te boeken en natuurlijk moet je onderstaande bezienswaardigheden gaan bekijken. Vanaf Schiphol vlieg je in ongeveer 2,5 uur naar Bulgarije, waar het 1 uur later is. Mei t/m September is de beste reistijd. De munteenheid is de Bulgaarse Lev en informeer even of je je nog moet laten vaccineren.

10 leukste Bezienswaardigheden van Bulgarije:

  1. Sofia
  2. Verken de Zwarte Zee
  3. Nessebar
  4. Pirin Nationaal Park
  5. Rilaklooster in het Rilagebergte
  6. Veliko Tarnovo
  7. Madara Paardrijder
  8. Kloosters van de Rots van Ivanova
  9. Tombe van Kazanlak in de Rozenvallei
  10. Waterval van Raiskoto Praskalo

Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10 zal je helpen met het plannen van een prachtige vakantie in Bulgarije. Of je nu houdt van de natuur, beweging of cultuur, je vindt het terug in de bezienswaardigheden Bulgarije Top 10.

1. Sofia

Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10 begint met de hoofdstad van Bulgarije, Sofia. Sofia is met haar 1.402.657 inwoners de grootste stad van Bulgarije. Sofia ligt in West-Bulgarije aan de rivier de Iskar en aan de voet van het Vitoshagebergte. Sofia is een oude stad en dat zie je terug in het centrum waar je te voet veel prachtige oude kerken, musea en andersoortige gebouwen met een rijk verleden kunt bezichtigen. De Alexander Nevski Kathedraal is zo’n voorbeeld hiervan en de Saint Sofia Church. Mooie pleinen en parken, maar ook overblijfselen van de communistische tijd zijn hier te vinden. In het nieuwe gedeelte van Sofia zijn veel leuke moderne winkels, ga maar eens kijken aan de Vitosha Boulevard.
Voor kinderen is de dierentuin een leuk uitje. Het is een van de oudste dierentuinen van Europa. (1888) . In Sofia kun je prima met het openbaar vervoer reizen; het kost bijna niks!
In de prachtige Moskee van Sofia zit tegenwoordig het historisch museum. Het gebouw zelf is al de moeite van het bekijken waard. Dit geldt ook voor het Nationaal Theater Ivan Vazov, waar je een voorstelling kunt bezoeken. Geoefende bergwandelaars moeten beslist naar het Vitosha Nationaal Park gaan (7 km van Sofia). De top ligt op 2290 m. Een echte uitdaging, maar wel te doen. In de winter kun je hier trouwens skiën en langlaufen. Onder aan de voet van het Vitoshagebergte staat de tot het werelderfgoed van Unesco behorende Boyana Kerk. De Boyana kerk is nog in zeer goede staat en de fresco’s uit de Middeleeuwen worden zeer hoog aangeschreven.

Alexandre-Nevski Cathedral

2. Verken de Zwarte Zee

Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10’s nummer 2 is het gebied rondom de Zwarte Zee. De Zwarte Zee bestaat uit een noordelijke en een zuidelijk deel. Beide delen hebben hun bekoring. Interessant in het noordelijk deel zijn, behalve het goudstrand met zijn mooie brede zandstrand, de rotslandschappen rond Baltsjik en de roodachtige kliffen bij Kaliakra, die zo’n 65 meter hoog uit de Zwarte Zee oprijzen. De meest interessante (haven)stad is het historische Varna.

Het zuidelijk deel van de Zwarte zee heeft een wat ander korreliger zandstrand. Rond Primorsko is in het mondingsgebied van de Ropotamo zo’n weelderige vegetatie en bos met allerlei klimplanten, dat het een tropische indruk geeft. Centrum van het zuidelijk deel is de stad Bourgas.

Rond de Zwarte Zeekust zijn veel hotels met spa’s met mineraalwater te vinden. Dit water zou geneeskrachtig zijn, maar is in ieder geval ontspannend. Het achterland van de Zwarte Zee leent zich voor mooie jeepsafari’s en uitdagende mountainbiketochten.

Kaliakra Cape

3. Nessebar

Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10’s nummer 3 is de stad Nessebar. Deze vestingstad staat op de lijst van Werelderfgoed van Unesco, omdat zij zo oorspronkelijk is en een van Europa’s oudste steden. Er zijn restanten van de Griekse cultuur, maar er staan ook Byzanthijnse basilieken en huizen uit de Renaissancetijd, gebouwd van hout en kalksteen. Als je moe bent, kun je een gezellig terrasje zoeken om wat te drinken of te eten in de sfeervolle straatjes. Het historische deel van de stad Nessebar ligt op een schiereiland aan de Zwarte Zeekust. Vanuit Burgas kun je er met de bus komen.

Nessebar, Bulgaria

4. Pirin Nationaal Park

Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10’s nummer 4 is het Pirin Nationaal Park, dat ook behoort tot een van de tien werelderfgoederen van Bulgarije. Dit bergnatuurgebied (42 vierkante km) ligt in het zuidwesten van Bulgarije op een hoogte van 1008 tot 2914m. Als je hier een wandeling maakt of fietst of klimt, kom je gletsjermeren, watervallen, kalksteenrotsen en uitgestrekte bossen tegen. Een prachtig stuk natuur met talloze wandelroutes.

Муратово езеро

5. Rilaklooster in het Rilagebergte

Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10’s nummer 5 is het 10e_ eeuws Rilaklooster in het onherbergzame Rilagebergte in het zuidwesten van Bulgarije. Het is gesticht door de volgelingen van de later heilig verklaarde kluizenaar Johannes van Rila. Pelgrims bezoeken zijn graf in het klooster nog steeds. Het Rilaklooster staat op een prachtige plek in de bergen. Het klooster zelf (Bulgaarse Renaissance), de muurschilderingen en het mooie houtsnijwerk zijn de moeite van het bekijken waard. Bekijk vooral ook het kruis waarop 1500 Bijbelse figuren staan en 140 mini Bijbelse situaties. Het Rilaklooster is het grootste en meest bekende klooster van Bulgarije. Dit klooster staat op de werelderfgoedlijst van Unesco
Het rilagebergte zelf is een lust voor geoefende mountainbikers, die hier in de ongerepte natuur volledig aan hun trekken komen.

Bulgaria-0583 - Rila Monastery - UNESCO Site

6. Veliko Tarnovo

Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10’s nummer 6 is de stad Veliko Tarnovo in het noorden van Bulgarije. Vroeger was dit tweemaal de hoofdstad van Bulgarije, in de tijd van het tweede Bulgaarse Tsarenrijk en na de overwinning op het Osmaanse Rijk. Er zijn talloze historische gebouwen te bekijken. Ga in ieder geval naar de middeleeuwse Tsarevets vesting, die deels gerenoveerd is. Bekijk binnen de vestingmuren in ieder geval het 12e-eeuwse Koninklijk Paleis. In Veliko Tarnovo zelf staan het 19e-eeuwse huis met het aapje en de Herberg van Hadzl Nikoli. In het museum van de Nationale Wedergeboorte en de Wetgevende Vergadering kunt u meer inzicht krijgen in de strijd met de Turken. In de omgeving van Veliko Tarnovo kun je trouwens nog heerlijk wandelen. Het is prachtig gelegen tussen drie heuvels, die door de Yantrarivier worden doorsneden.

Църквата "Свети Димитър"

7. Madara Paardrijder

Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10’s nummer 7 is de Madara Paardrijder. De Madara Paardrijder is gegraveerd in een steile rotswand op 25 meter hoogte van de grond af in een 100 meter hoge klif in de buurt van het dorpje Madara in Noordoost-Bulgarije. Je vraagt je af hoe het de maker gelukt is om dit reliëf zo te maken. De ruiter spiest een leeuw aan zijn lans, de leeuw ligt naast het paard en een hond volgt de ridder te paard. Dit beeld staat symbool voor het ontstaan van de Bulgaarse Staat. Het is rond het jaar 710 na Chr. gemaakt in de destijds heilige plaats Madara en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In Bulgarije kun je de Orde van de Ruiter van Madara opgespeld krijgen als je van bijzondere verdienste bent geweest voor het “aangaan, versterken en ontwikkelen van bilaterale relaties met Bulgarije”.

Madara Horseman, Bulgaria

8. Kloosters van de Rots van Ivanova

Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10’s nummer 8 zijn de Kloosters van de Rots van Ivanova. In de buurt van Rousse zijn een aantal uit rotsen gehouwen orthodoxe kerken en kloosters te zien. Tussen de 13e en 17e eeuw bouwden monniken deze rotskerken. Er zijn middeleeuwse muurschilderingen goed bewaard gebleven. Deze fresco’s werden gemaakt door vertegenwoordigers van de Christelijke Tarnovo School. Het geheel is niet meer zo groot als vroeger, maar staat wel op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Iglesia en la roca

9. Tombe van Kazanlak in de Rozenvallei

Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10’s nummer 9 is de tombe van Kazanlak in de Rozenvallei. De tombe van Kazanlak is te vinden op een heuvel aan de rand van de stad Kazanlak. Het is een Thracisch graf uit de 4e – 3e eeuw voor Chr. In de tombe zijn mooie muurschilderingen van bijvoorbeeld een Thracisch paar tijdens een begrafenisfeest. Het zijn de best bewaarde muurschilderingen. De tombe staat dan ook op de Werelderfgoedlijst. Ten Noordwesten van Kazanlak is de vallei van de Thracische koningen met vele graven. Je kunt niet zomaar een graftombe bezoeken. Vraag op tijd na waar je kunt boeken voor een bezoek aan een of meerdere graven.

Als je toch in de Rozenvallei bent en het is toevallig mei/juni, geniet dan van de prachtig in bloei staande rozen met hun heerlijke rozengeur. De bekende Bulgaarse rozenolie komt uit deze streek. Als het tijd wordt om te oogsten, worden hier Rozenfeesten gehouden, die ook leuk zijn om bij te wonen. Ga in ieder geval even naar het rozenmuseum in Kazanlak.

The tomb of Kazanlak

10. Waterval van Raiskoto Praskalo

Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10 eindigt met de waterval van Raiskoto Praskalo. Dit is de grootste waterval van de Balkan, diep in het Central Balkan National Park, gelegen in de buurt van Kalofer. Het is een flinke uitdaging om er vanuit Kalofer lopend te komen. De Raiskoto Praskalo waterval is niet de meest volumineuze, maar wel de hoogste (124,5 m)permanent stromende waterval. Wil je hem op z’n best zie, ga dan gedurende de lente of de herfst. Er zijn trouwens nog 6 watervallen in verschillende gebergten te bewonderen in Bulgarije. Een aantal hiervan zijn makkelijker te bereiken.

Waterfall

Bezienswaardigheden Bulgarije op Kaart

In onderstaande plattegrond kun je de bezienswaardigheden op de kaart van Bulgarije zien. Dit geeft je een goed beeld wat je waar kunt bezichtigen en hoe je jouw reis langs alle bezienswaardigheden van Bulgarije het beste kunt plannen!

Klik op de markers op de kaart van Bulgarije om te zien welke bezienswaardigheid zich daar bevindt.

Heeft de Bezienswaardigheden Bulgarije Top 10 jou geholpen?

Dan zou ik het leuk vinden als je mij ook wilt helpen door deze pagina te liken of te delen via Facebook, Twitter of Google+, zodat anderen net als jij deze leuke bezienswaardigheden van Bulgarije kunnen ontdekken!

Ben je naar Bulgarije geweest en ken je nog andere leuke bezienswaardigheden voor onze lezers? Laat het hieronder weten in je reactie!:)

 

email

Laat van je horen! Geef hieronder je reactie :)

reacties