Bezienswaardigheden Corsica Top 10

Bezienswaardigheden Corsica Top 10

Bezienswaardigheden Corsica Top 10 is een gevarieerd overzicht met leuke, interessante en mooie uitjes op dit prachtige eiland. Corsica ligt voor de noordkust van Italië in de Middellandse Zee, maar het hoort bij Frankrijk. Het is het op 3 na grootste eiland in het Middellands Zeegebied. Corsica is een heerlijk zonnig eiland (juni-sept 25-29 graden) met een zeer gevarieerd landschap. Aan de kust van Corsica zijn mooie badplaatsen, met aan de westkust heerlijke stranden. Je kunt hier allerlei watersporten beoefenen. Het natuurreservaat Scandola vormt een apart landschap langs de westkust, gevormd door vulkaanuitbarstingen. Aan de zuidkust zijn witte kalksteenkliffen, m.n. rond Bonifacio een prachtige bezienswaardigheid. Corsica heeft een oppervlakte van 8680 km2. De Monte Cinto (2706 m) is de hoogste berg in de bergketen die van Calvi in het noordwesten tot Porto-Vecchio in het zuidoosten loopt. Hier blijft tot het einde van de lente sneeuw op liggen. Er zijn ook veel groene bezienswaardigheden te vinden op Corsica. Dan moet je in het binnenland zijn, waar bergstromen door het bergachtige landschap klieven. Onderweg kun je kruiden en meer dan 2000 bloemensoorten bewonderen. Corsica staat m.n. ook bekend om de begroeiing met maquis – een ruig, kruidachtig struikgewas. Je kunt Corsica met een vliegtuig bereiken. Let dan wel op welk deel van Corsica je wilt bezoeken en kies dan voor het dichtstbijzijnde vliegveld: Ajacco, Bastia, Calvi of Figari. Je kunt echter ook met je eigen auto op de veerboot vanaf diverse havens in Frankrijk en Italie naar Corsica gaan.

Overzicht Bezienswaardigheden Corsica Top 10

 1. Bonifacio en zijn witte kalksteenkliffen
 2. Ajaccio – de hoofdstad van Corsica
 3. De schilderachtige huisjes van Bastia
 4. Corte, het prachtige bergstadje van Corsica
 5. De chique kustplaats Calvi
 6. Natuurreservaat Scandola
 7. Menhirs op Corsica
 8. Sentier des douanie
 9. Strada di l’Artigiani
 10. Sportief bezig zijn op Corsica

Bezienswaardigheden Corsica Top 10 zal u helpen met het plannen van een prachtige vakantie in Corsica. Of u nu houdt van de natuur, beweging of cultuur, u vind het terug in de bezienswaardigheden Corsica Top 10.

1. Bonifacio en zijn witte kalksteenkliffen

Bezienswaardigheden Corsica Top 10 begint met de witte kalksteenkliffen van Bonifacio. Deze moet je gezien hebben, als je in het uiterste zuiden van Corsica bent. Ze stammen uit het Mioceen tijdperk en zijn een zeer aparte bezienswaardigheid van Corsica, omdat je verder nauwelijks ergens kalksteen ziet en wel graniet. Onder de kalkrotsen zijn in de loop der jaren grotten gevormd, die per boot bezocht kunnen worden. Het stadje Bonifacio is ook een heel mooi plaatsje. Indrukwekkend zijn de eeuwenoude huisjes, die bovenop de hoge witte krijtrotsen staan. Bonifacio heeft een oud gedeelte dat stamt uit het jaar 833. Je kunt je hier echt goed vermaken in de gezellige oude winkelstraatjes. Je kunt het oude huis van de familie Bonaparte bewonderen aan de Place Grandval nr 31. Verder zijn er 2 kerken, een vesting en een ophaalbrug. Via een trap, de Escalier du Roi d’Aragon kun je tegen betaling bij het water komen. Van hieruit kun je genieten van een prachtig uitzicht. Ook is er nog een mooi aquarium.

Vanuit Bonifacio kun je naar het 12 km verderop gelegen Italiaanse eiland Sardinië varen. In de haven kun je verse kreeft kopen en eten.

Bonifacio is de 1e bezienswaardigheid uit de Bezienswaardigheden Corsica Top 10

2. Ajaccio – de hoofdstad van Corsica

Bezienswaardigheden Corsica Top 10’s nummer 2 is de hoofdstad van Corsica, Ajaccio. Ajaccio ligt aan de westkust van Corsica. Hier kun je het woonhuis van Napoleon Bonaparte en zijn broer Lodewijk Napoleon, de latere koning van Holland, vinden, waar zij hun jeugd doorbrachten. Tegenwoordig is deze bezienswaardigheid van Corsica een museum waar je een aardig beeld krijgt van hoe de familie Bonaparte destijds leefde. In de stad zijn ook standbeelden van de latere keizer Napoleon te zien. Niet zo ver van dit museum is het museum van Fesch, waar primitieve Italiaanse kunst bezichtigd kan worden. Het betreft hier de grootste collectie van heel Frankrijk. De citadel van Ajaccio in de buurt van de haven, is mooi om te zien. Dit geldt ook voor de kathedraal van Ajaccio. Deze is voornamelijk in Venetiaanse Renaissancestijl opgetrokken. Van buiten is deze kerk heel eenvoudig, maar van binnen overheersen de vele kleuren marmer en vergulde ornamenten. Je moet hier echt naar binnen gaan om alles te bekijken. Het Place du Général de Gaulle is ook de moeite waard om langs te lopen. In de jachthaven kun je de jachten bewonderen en in de handelshaven zie je hoe de vissers met hun vangst terugkomen. In Ajaccio is een mooi strand met mogelijkheden om te duiken, snorkelen en zeilen.

Vanuit Ajaccio kun je via de route des Sanguinaires naar Pointe de la Parata rijden. Vanaf de top van deze kaap heb je een prachtige zicht op de Iles Sanguinaires. Op het grootste eiland staat een vuurtoren uit 1840 en er zijn nog wat overblijfselen van een vroegere Genuese Toren en een lepraziekenhuis. Deze Genuese toren is vroeger door de Genuezen gebouwd om piraten te zien aankomen. Je vindt ze aan de hele rand van het eiland.

Ajaccio is de 2e bezienswaardigheid uit de Bezienswaardigheden Corsica Top 10

3. De schilderachtige huisjes van Bastia

Bezienswaardigheden Corsica Top 10’s nummer 3 is de stad Bastia. Bastia is de tweede stad van Corsica en ligt in het noordoosten van het eiland. Als je hier naartoe gaat, moet je vooral naar de oude haven en zijn omgeving gaan.(Terra Vecchia). De wijk om de haven bestaat uit schilderachtige oude huizen met straten met kinderkopjes. Het is leuk om ’s avonds bij zonsondergang te genieten van het uitzicht en de lichtjes in het water. Ook de oude stadsmuren zijn de moeite waard. Een opvallende plek neemt de 17e-eeuwse kerk St. Jean Baptiste in. Een indrukwekkende voorgevel met twee klokkentorens. De kerk is zo groot dat hij achter de huizen van Terra Vecchia oprijst. Het interieur laat prachtige marmeren versieringen en gouden stucwerk zien. Let ook op het orgel en de schilderijen uit de collectie van Kardinaal Fesch. Op de Place du Marché is elke zondag een leuke, kleurrijke markt met fruit, groente, kaas en de beroemde pannenkoeken met geitenkaas. Op dit plein staat trouwens ook het oude stadhuis en een fontein die het bekijken waard is.

De kapel Oratoire de l’Immaculée Conception moet je van binnen gaan bekijken. Het heeft achter de eenvoudige voorgevel namelijk een niet verwacht weelderig interieur. In de rechterkapel staat een mooi 18e eeuws Genuees houten kruis. In Terra Nova, het nieuwere deel van Bastia, ligt de citadel uit de 15e, 16e eeuw. De oorspronkelijke wallen liggen hier nog omheen. Vanuit de Vieux Port kunt je via trappen hiernaartoe. Je komt dan de Jardin Romieu tegen. In deze tuin kun je even genieten van de rust, want Bastia is erg druk. Vanuit de tuin heb je ook een mooi zicht op de haven en zijn omgeving. Als je meer wilt weten van de geschiedenis en cultuur van Bastia dan kun je dat vinden in het oude, prachtig gerenoveerde Palais de Gouverneurs. Hier is tegenwoordig een museum in gevestigd.

Bastia is de 3e bezienswaardigheid uit de Bezienswaardigheden Corsica Top 10

4. Corte, het prachtige bergstadje van Corsica

Bezienswaardigheden Corsica Top 10’s nummer 4 is Corte. Corte, de oude hoofdstad van Corsica, ligt in het midden van Corsica. Het is een bergstadje, dat op zo’n 450 meter hoogte ligt aan de voet van de Monte Cinto en de Monte Ritondu. De omgeving van Corte is geweldig mooi. Vanuit Corte kun je namelijk het ruige bergachtige binnenland van Corsica gaan bekijken. Je bent bijvoorbeeld zo in de prachtige Tavignano vallei met de rivier Tavignano. Rondom Corte liggen diverse bergen en valleien, die de moeite waard zijn om te bekijken. Corte is het beste te bereiken vanuit het vliegveld van Bastia (54 km met huurauto). Ook stopt er in het stadje 4 maal per dag een trein van de lijn Ajaccio-Bastia, genaamd de Micheline. Corte zelf heeft een leuke oude stadskern met roodbetegelde huisjes en kerken en veel gezellige terrasjes. Het heeft diverse bezienswaardigheden. Allereerst natuurlijk de citadel (begin 15e eeuw), met een kerkje en het oude Palais National. Daarnaast is er een museum waarin de Corsicaanse geschiedenis centraal staat. De Kerk van aankondiging, de fontein Fontaine des Quatre Canons, het mooie plein Place Paoli. In het nieuwe deel van Corte staat de enige universiteit van Corsica, die destijds gesticht werd door de vrijheidsstrijder Pasquale Paoli. In de omgeving van Corte kun je met de auto naar de Gorges de la Restonica gaan. Het is ook mooi om met de auto van Corte over de Col de Verghio naar Porto aan de westkust te rijden. Prachtige uitzichten en onderweg kom je ook nog een van de vele Genuese bruggen in deze omgeving tegen.

Calvi is de 4e bezienswaardigheid van de Bezienswaardigheden Corsica Top 10

5. De chique kustplaats Calvi

Bezienswaardigheden Corsica Top 10’s nummer 5 is de plaats Calvi. Calvi ligt in het noordwesten van Corsica. Al van oudsher is dit een chique kustplaats. Ga maar eens “mensen kijken” op de Quai Landry vanuit de café-restaurants die daar gevestigd zijn. Bekijk ook de enorme jachten in de haven. Aan het einde van de haven staat nog een oude zouttoren. Het Calvistrand is een fijn (4 km lang) zandstrand. De oude verweerde middeleeuwse citadel van Calvi, die zo uit de zee omhoog lijkt te komen, is de meest indrukwekkende van de Genuese vestingwerken op Corsica. Vanuit de citadel heb je een prachtig zicht op de baai. Je moet daar wel een flink stuk voor wandelen vanaf de kust, maar hij is ook per auto bereikbaar.

In het stadje Calvi valt meteen de St. Marie Majeure kerk op met zijn roze klokkentoren en de St. Jean Baptiste kathedraal met z’n achthoekige koepel. Bekijk in de kathedraal het kruis, waarvan wordt verteld dat het in 1553 voorkomen heeft dat de Turken de stad innamen. Op de kleine, gezellige Marche couvert (overdekte markt) worden ’s morgens fruit en groenten verkocht uit de streek om Calvi heen, de Balagne. Heel vroeg is er ook verse vis rechtstreeks van de boot, te koop. Bekijk in Calvi het huis, waar volgens de stadsbestuurders Christoffel Columbus geboren is. Of dit ook echt zo is? Ben je toevallig met Pasen in Calvi dan kun je daar op Goede Vrijdag een processie meemaken, waarbij een houten kruis door de benedenstad naar de kathedraal gedragen wordt. Bekend is ook het Calvi Jazz Festival, dat zich eind juni afspeelt op de Quai Landry.

Calvi is de 5e bezienswaardigheid uit de Bezienswaardigheden Corsica Top 10

6. Natuurreservaat Scandola

Bezienswaardigheden Corsica Top 10’s nummer 6 is het Scandola natuurreservaat. Het Scandola natuurreservaat staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het Scandola natuurreservaat omvat de Elpa Nera-inham en het schiereiland Scandola. Het reservaat ligt aan de westkust van Corsica tussen de plaatsen Punta Muchillina in het zuiden en Punta Palazzo in het noorden. De kust langs het natuurreservaat Scandola is geweldig mooi en moet je toch wel gezien hebben, als je op Corsica bent.

Het woestijnachtige schiereiland Scandola is gevormd door vulkaanuitbarstingen. Indrukwekkend zijn de rode granietrotsen, die vaak behoorlijk hoog zijn en meer dan 248 miljoen jaren oud zijn. In de steile kliffen zijn veel grotten met ernaast vaak moeilijk toegankelijke eilandjes. Verder zijn er zandstranden en maagdelijke baaien.

Het is een echt vogelgebied met talloze aalscholvers, visarenden en slechtvalken, maar er zijn ook allerlei zeldzame vogels te spotten. In de rotsen vinden ze genoeg plekken om hun nesten te bouwen. De grootste vleermuis van Europa, de Molosse de Cestoni, schijnt hier te verblijven. Ook onder water is het prachtig. Volop zeeanemonen, de kleuren van het koraal en talloze sponzen zijn een mooie combinatie. Daarnaast natuurlijk de vele vissoorten. Op ’t land zijn diverse verschillende plantensoorten te ontdekken. De meest voorkomende struik hier is de Euphorbia Dendroides. Deze geeft de rotsen in de maand mei een gele weerschijn. Wil je naar dit natuurgebied toe, dan kun je het beste de boot nemen vanuit Ajaccio, Calvi, Cargese, Porto of een van de andere opstapplaatsen. In het hoogseizoen zijn er wel 6 excursies per dag hiernaartoe. Daarbuiten vaak 4 per dag.

Scandola is de 6e bezienswaardigheid uit de Bezienswaardigheden Corsica Top 10

7. Menhirs op Corsica

Bezienswaardigheden Corsica Top 10’s nummer 7 zijn de menhirs. Deze stammen nog uit de prehistorie. Met name in het zuiden van Corsica zijn deze menhirs te bewonderen. Renaghju is de oudste neolithische nederzetting van Corsica. (gemeente Sartene) Er zijn 2 groepen menhirs te bewonderen, waarbij de oudste groep uit het jaar 4000 voor Christus stamt. In Stantari zijn op de menhirs sporen van gezichten en wapens te zien. Ook in Cauria, iets ten zuiden van Sartene, staan grote groepen menhirs. In Palaggiu kun je via een muildierpad met een metalen poort lopend, na zo’n 20 minuten bij menhirs uitkomen. Wat makkelijker te bereiken is Filitosa, een prachtige, op een heuvel gelegen archeologische vindplaats in de gemeente Sollacaro. Van hieruit heb je ook ‘n mooi zicht op de Taravo vallei. Er zijn prachtige indrukwekkend grote menhirs te zien. Je volgt hiervoor een pad naar beneden naar de resten van de oude nederzetting. De menhirs stellen mensen voor en soms kun je er ook wapens op ontdekken. Als je rond het middaguur in Filitosa bent, kun je dat het beste zien, want dan heb je het juiste licht. Behalve in het voormalige dorpje staan er ook nog grootse menhirs onder bij de steengroeve. Er is nog een klein museum en een winkeltje. Filitosa behoort tot het Werelderfgoed van Unesco. Het ligt ongeveer 60 km ten zuiden van Ajaccio.

Menhirs Filitosa is de 7e bezienswaardigheid uit de Bezienswaardigheden Corsica Top 10

8. Sentier des Douaniers

Bezienswaardigheden Corsica Top 10’s nummer 8 is het Sentier des Douaniers, het douanepad. Dit is een niet al te moeilijk wandelpad langs de kust, dat vroeger door smokkelaars gebruikt werd en dus ook door de douanebeambten. Het is het mooiste in zijn soort van heel Corsica. Het Sentier des Douaniers loopt van Macinaggio tot Centuri. In het noorden loopt het langs de punt van Cap Corse. Het biedt een prachtig zicht op de kust. Onderweg kom je langs mastiekbomen, jeneverbessen en affodillen. Als je dit pad in de zomer loopt, moet je water meenemen en voor goede bescherming tegen de zon zorgen. Je kunt het beste stevige schoenen aantrekken, omdat je soms ook over rotsen moet klauteren. Het is geen moeilijke route, maar voor wie het te ver vindt, is het douanepad ook onder te verdelen in drie stukken: van Macinaggio naar Barcaggio, van Barcaggio naar Tollare en van Tollare naar Centuri.

Sentier des Douaniers is de 8e bezienswaardigheid uit de Bezienswaardigheden Corsica Top 10

9. De Strada di l’Artigiani

Bezienswaardigheden Corsica Top 10’s nummer 9 is de Strada di l’Artigiani. Letterlijk vertaald is dit de weg van de ambachtslieden. Het is een autoroute die langs leuke kunstzinnige dorpjes in de heuvels in de streek Balagne voert in het noordwesten van Corsica. Hier kun je werkplaatsen van kunstenaars bezoeken en ze vaak ook nog aan het werk zien. In Calenzana kun je terecht voor manden, zandsteenkeramieken en lavendelhoning. In Lumio zit een bedrijfje dat essentiële oliën produceert en deze als massageolie en olie voor aromatherapie in een winkeltje verkoopt. Ook wordt er in Lumio heerlijke Muscatwijn gemaakt. Die kun je hier naast rode, rosé en witte wijn proeven. Verder is er een bedrijf dat goede messen maakt.

Regionaal centrum van de kunstnijverheid in de streek is Pigna. Honing, olijfolie en kaas zijn hier te koop, maar ook muziekinstrumenten, muziekdozen en aardewerk. Van hieruit zijn de verkeersborden naar de andere plaatsen makkelijk te vinden. Cobrara staat bekend om zijn zandstenen aardewerk, in Feliceto kun je het glasblazen bekijken en in Occhiatana kun je een veelheid van siervoorwerpen als lampen, vazen etc kopen, stuk voor stuk gemaakt door ambachtslieden. Behalve dat het leuk is om alle werkplaatsen van de ambachtslieden te bezoeken, biedt de route zelf mooie uitzichten en kom je in dorpjes die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Strada di l’Artigiani is de 9e bezienswaardigheid van de Bezienswaardigheden Corsica Top 10

10. Sportief bezig zijn op Corsica

Bezienswaardigheden Corsica Top 10 eindigt met de mogelijkheden om sportief in de natuur op Corsica bezig te zijn. In het regionale natuurpark van Corsica (Parc Naturel Régional de Corse) zijn talloze bewegwijzerde wandelpaden. De GR 20 is bijvoorbeeld een klassieke bergwandeltocht door een deel van Corsica, maar daar moet je wel een ervaren wandelaar voor zijn. Je kunt echter ook een stuk van deze paden lopen en genieten van de omliggende natuur. Dat doe je zeker, als je met de fiets of mountainbike op stap gaat. Er zijn eenvoudige en moeilijke routes beschikbaar, over bospaden of door de heuvels. Een andere mogelijkheid is om met een paard de omgeving te verkennen. Er zijn zo’n 1900 km ruiterpaden, waarmee je op unieke plekken op Corsica komt. Je kunt dit al dan niet onder begeleiding doen. Dit geldt eveneens voor klimactiviteiten in de bergen, canyoning en abseilen e.d.. Houd je meer van het water dan kun je zeilen, surfen, waterskien etc of gewoon lekker zwemmen. En dan tot slot kun je zelfs een wintersportvakantie op Corsica houden . Het eiland telt drie plaatsen (Ghisoni, Bastelica (Val d’Ese) en Vergio.)van waaruit je kunt gaan skiën, meedoen met een sledetocht of sneeuwschoenwandelen.

Sporten op Corsica is de 10e bezienswaardigheid uit de bezienswaardigheden Corsica Top 10

Heeft Bezienswaardigheden Corsica Top 10 Jou Geholpen?

Vond je de Bezienswaardigheden Corsica Top 10 interessant en leuk om te lezen? Heeft de Bezienswaardigheden Corsica Top 10 je een goed overzicht gegeven wat je allemaal kunt doen op het Franse Eiland?  Dan kun je mij een grote dienst bewijzen door deze pagina te delen via Facebook, Twitter of Google+, zodat anderen net als jij deze leuke bezienswaardigheden van Corsica kunnen ontdekken!

Ben je op Corsica geweest en ken je nog andere leuke bezienswaardigheden voor onze lezers? Laat het hieronder weten in je reactie!

email

Laat van je horen! Geef hieronder je reactie :)

reacties