Bezienswaardigheden Rhodos Top 10

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10 is een gevarieerd overzicht met leuke, interessante en mooie uitjes op dit prachtige Griekse eiland. Het eiland Rhodos ligt in de Egeïsche zee voor de kust van Zuidwest-Turkije. Rhodos heeft een rijke historie. In de Middeleeuwen leefden hier al ridders. Op het eiland vind je veel monumenten. Rhodos is toeristisch gezien goed ontwikkeld. Er is volop vertier aan de heerlijke stranden: zandstranden in het oosten en kiezelstranden aan de westkust. Maar je kunt ook met een jeep de bergen in trekken en door groene vlaktes met olijfbomen en stromend water rijden. Daar vind je meer terug van het oorspronkelijke Griekse leven en kun je op een andere manier genieten van de natuur. Unesco heeft Rhodos uitgeroepen tot wereldmonument van cultuur-erfenis. Je vliegt in ongeveer drieënhalf uur van Amsterdam naar Rhodos-Stad, de hoofdstad van het eiland.

Overzicht Bezienswaardigheden Rhodos Top 10

  1. Rhodos-Stad bezienswaardigheden
  2. Lindos
  3. Kamiros
  4. Embonas
  5. Vlindervallei Petaloudes
  6. Epta Piges – De zeven bronnen
  7. Klooster van Filerimos
  8. Kalithea Springs
  9. Sportief op Rhodos
  10. Per boot naar Simi of Turkije

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10 zal u helpen met het plannen van een prachtige vakantie op het Griekse eiland Rhodos. Of u nu houdt van de natuur, beweging of cultuur, u vind het terug in de bezienswaardigheden Rhodos Top 10.

1. Rhodos-Stad bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10 begint met Rhodos-Stad. Rhodos-Stad ligt in de noordelijke punt van het eiland Rhodos. De stad bestaat uit een oud en een nieuw deel. Het oude middeleeuwse deel bevindt zich binnen de stadsmuren. Sinds 1988 staat dit op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco. Het is gezellig om door de smalle middeleeuwse winkelstraatjes met z’n oude hoge gebouwen te wandelen. Natuurlijk moet je ook de vestingmuren bezoeken, het Paleis van de Grootmeester (met prachtige vloermozaïeken) , de overblijfselen van het kleine amfitheater, het stadion en de tempel van Aphrodite en niet te vergeten de Ridderstraat. Deze Ridderstraat loopt vanuit de stadspoort omhoog. Je kunt je hier in de tijd van de Johannieter Ridders wanen. Vroeger waren in de Ridderstraat de herbergen van de ridders met tegen de muren hun wapenschilden. Aan het einde van de Ridderstraat staat het oude ziekenhuis van de ridders. Tegenwoordig zit hier het archeologisch museum in. De moeite waard om te bekijken evenals het museum voor volkskunst.

In Rhodos-Stad staan ook verschillende Byzantijnse kerken en Turkse moskeeën. In de Mandrakihaven liggen prachtige jachten. Als je even uit wilt rusten, kun je naar het Rodini park gaan. Daar is het lekker koel. Voor kinderen is hier ook een kleine dierentuin. Het aquarium van Rhodos-Stad geeft een andere leuke afwisseling. En natuurlijk is er ook een prachtig lang, breed strand in Rhodos-Stad, waar je heerlijk kunt zonnen, maar ook actief met watersport bezig kunt zijn.

Bezienswaardigheden Rhodos-stad

2. Lindos

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10’s nummer 2 is het dorp Lindos. Het ligt zo’n 45 km ten zuiden van Rhodos-stad aan de oostkust van het eiland. Je kunt er per boot of auto naar toe. Lindos is een schilderachtig oud dorpje, dat al van verre te herkennen is aan de prachtige witte huisjes. Vroeger was Lindos een belangrijke handelsstad. In Lindos kun je dan ook nog traditionele gerestaureerde kapiteinshuizen uit die tijd zien. Op de voorgevel van deze huizen staat de datum waarop ze gebouwd zijn. Het is een gezellig stadje met smalle winkelstraatjes en leuke barretjes.
Je moet natuurlijk ook de Akropolis van Lindos gaan bezichtigen. Dit is de bovenstad van Lindos. Je kunt er boven op de rug van een ezel naar toe of te voet via een trap van 500 treden, die leidt naar een rotsachtig plateau. Hier vind je drie ondergrondse waterreservoirs uit de Byzantijnse tijd, het kasteel van de Johannieters, een stoa uit de Hellenistische tijd en de tempel van Athena Lindia. Let bij het binnengaan van de akropolis op het relief van een oud Grieks schip, dat in een rots uitgebeiteld is en uit de tweede eeuw voor Christus stamt.
Vanaf de tempel heb je een mooi zicht op St. Paul Bay.
Leuk detail om te vertellen is dat een aantal scenes van de film “De kanonnen van Navarone” vanaf de Akropolis van Lindos zijn gefilmd.

Bezienswaardigheden Lindos

3. Kamiros

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10’s nummer 3 is de plaats Kamiros. Kamiros ligt aan de westkust van Rhodos, op een half uurtje rijden van Rhodos-Stad. Het is net als Lindos een belangrijke, maar wel kleinere stad uit de oudheid. De oude stad is amfitheater-gewijs opgebouwd. De opgravingen en ruïnes trekken veel toeristen. Oorspronkelijk had Kamiros een agrarisch karakter. In Kamiros kun je de resten van een Dorische tempel bekijken, van een Stoa van 200 meter lang, de Exedra (waterbron), de oude marktplaats, de zuilen van een atriumhuis op de Akropolis en de tempel van Athena. Het hoogste punt van Kamiros ligt op 120 meter hoogte bovenop de heuvel.
Verschillende vondsten uit Kamiros hebben in de loop der tijden een plaatsje gekregen in het Britse museum, het Louvre en in het archeologisch museum van Rhodos.

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10 - Kamiros

4. Embonas

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10’s nummer 4 is Embonas, een bergdorpje met allemaal witte huizen gelegen aan de voet van de grootste en hoogste berg (1216 meter) van Rhodos, de Ataviros. De reis ernaar toe door het bergachtig landschap is al heel leuk om te doen. Vanuit Embonas heeft men een fantastisch uitzicht over heel Rhodos. Embonas is ook bekend, omdat hier een natuurlijk bos met cypressen is, dat een biogenetisch reservaat vormt, omdat het van bijzondere wetenschappelijke waarde is. Het bevindt zich aan weerszijden van de weg van Embonas naar Sianna. In Embonas staat de Emery wijnmakerij, die zo’n beetje de beste wijn van Rhodos maakt. Heb je zin in een glaasje, dan kun je op verschillende plaatsen in het dorp gratis een wijntje proeven. Voor wie het leuk vindt, worden er Griekse avonden georganiseerd met lekker vlees aan het spit en amusement in de vorm van Griekse volksdansers. Je mag ook zelf meedansen, als je wilt.

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10 - Embonas Ataviros (1215 m)

5. Vlindervallei Petaloudes

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10’s nummer 5 is de vlindervallei oftewel Petaloudes in het Grieks. De vlindervallei is een Natura 2000 gebied en wordt beschermd. In de zomermaanden is dit een geweldige leuke attractie. Probeer dan wel vroeg te gaan, dan ben je de grote bussen en de ergste hitte voor. Als je via het bospad door de vlindervallei loopt, vliegen er talloze vlinders over je heen. Het gaat hier om de gestippelde harlekijn, de Panaxia Quadripunctaria. Deze vlinder is gek op de vanillegeur die de hars van de daar staande bomen afscheidt. De vlindervallei ligt in het noordwesten van het eiland Rhodos, ongeveer 25 km van Rhodos-Stad verwijderd. Ook buiten de zomermaanden kun je in dit prachtige natuurgebied met watervalletjes en beekjes heerlijk wandelen. Je moet wel goede wandelschoenen aandoen, want er zijn veel trappetjes en bruggetjes. Ook is het pad niet overal even vlak. Aan het begin van de vlindervallei staat het natuurhistorisch museum. Dit kun je gratis bezoeken en geeft goede achtergrondinformatie over het gebied.
Wil je genieten van een mooi uitzicht, loop dan naar het Kalopetra klooster uit 1782, dat bovenaan de vallei ligt. Heen en terug kun je ook met een treintje.

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10 - Nr 5 Vlindervallei Petaloudes op Rhodos

Vlindervallei Rhodos

6. Epta Piges – De zeven bronnen

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10’s nummer 6 is Epta Piges. Epta Piges, ook wel “de zeven bronnen” genoemd, is een prachtig natuurgebied in het oosten van Rhodos. Als je last hebt van de warmte, kun je hier heerlijk koel onder de platanen door wandelen. Zoek de zeven bronnen op die in een beekje samenkomen. Wandel zeker ook door de 200 meter lange, donkere, smalle stenen tunnel, waar een laagje water doorheen stroomt, als je van een beetje avontuur houdt. Je moet geen last van claustrofobie hebben, want de tunnel is maar 75 cm breed en 1.70 m hoog. Eenmaal door de tunnel heen kom je bij een meertje met een kunstmatig gevormde waterval uit.

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10 - Nr 6 Epta Piges, Seven springs

7. Klooster van Filerimos

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10’s nummer 7 is het klooster van Filerimos. Zo’n 10 km van Rhodos-Stad ligt boven op de Filerimosheuvel dit gotische klooster op de plek waar vroeger de oude stad Lalysos lag. In de grotten van deze heuvel hebben vroeger kluizenaars gewoond. Het is leuk om de 5 km omhoog lopend af te leggen. Er is onderweg genoeg te zien. Het klooster van Filerimos is een oud klooster uit de 15e eeuw. Destijds is het gebouwd door de Ridders van de Heilige Johannes. Het klooster is gewijd aan de heilige Maria. Voor deze kerk zijn antieke zandstenen gebruikt. In het klooster zijn iconen van Maria en de apostelen te bewonderen. Op de muren van de kloosterkerk Filerimos zijn fresco’s te zien. Vanaf het Filerimos klooster kun je ook de kruisweg naar Golgotha lopen. Bovenaan kom je dan uit bij een groot kruis. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over de dorpjes en hun groene valleien. Op de top van de Filerimosheuvel zijn ook nog resten te vinden van twee tempels en een fontein.

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10 - Filerimos klooster

8. Kalithea Springs

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10’s nummer 8 is Kalithea Springs. Deze is in een klein dorpje, Kalithea, aan de oostkust van Rhodos op ongeveer 10 km afstand van Rhodos-Stad. Bij Kalithea zijn twee kleine baaien waar je heerlijk kunt zwemmen. Je kunt er ook duiklessen nemen. Het water is er heel helder. Er is een mooi kuuroord in Kalithea, het thermen Kalithea. Van oudsher was Kalithea al bekend om zijn geneeskrachtige bronnen. De thermen is hier een overblijfsel van. Het gebouw is onlangs gerenoveerd. Dit moet je gaan bekijken, want de renovatie is op een prachtige manier gerealiseerd.

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10 - Nr 8 Kalithea Springs

9. Sportief op Rhodos

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10’s nummer 9 is sportief bezig zijn op Rhodos. Rhodos heeft veel zandstranden waar je allerlei watersporten als surfen, duiken en snorkelen kunt beoefenen. In de al eerder genoemde baai van Kalithea kun je onder begeleiding van de plaatselijke duikschool duikend of snorkelend een kijkje nemen in de onderwaterwereld van Rhodos. Maar je kunt er ook voor kiezen om naar het gezonken schip Giannoula K bij Plimiri te duiken. Dit plaatsje ligt ongeveer 85 km van Rhodos-stad. Het Griekse vrachtschip is hier op een rots gelopen en gezonken. Het ligt geheel intact op 22 meter diepte.
Het is een aanrader om mee te doen met een jeepsafari. Als je wilt, mag je zelf achter het stuur zitten en zo de prachtige natuur van Rhodos ontdekken. Met de jeepsafari kom je op wegen waar je normaal niet komt en dus kom je ook op schitterende plekken, die je zelf nooit zou vinden. Het is leuk om op deze eigen wijze Rhodos te verkennen.
Daarnaast kun je buiten de badplaatsen al wandelend de natuur in. Je bent dan in een heel andere wereld, ver weg van het toerisme. Neem wel een goede wandelkaart mee. Er zijn ook verschillende mogelijkheden om te fietsen. In het binnenland met z’n heuvels en gebergten moet je wel wat ervaring hebben, maar om de steden en langs de kust zijn vlakkere wegen.

Surfen Rhodos

10. Per boot naar Simi of Turkije

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10’s eindigt met uitstapjes per boot naar Simi of Turkije. Vanuit de Mandraki haven in Rhodos-Stad kun je dagelijks met de boot naar het eiland Simi. In twee uur tijd vaar je ernaartoe. Als je op de kust afvaart is het uitzicht op het kleurrijke stadje met daarboven de imposante bergen erg mooi. Op het eiland zijn een paar winkeltjes waar je de sponzen kunt kopen waar Simi vroeger om bekend stond. Er zijn leuke terrasjes en mooie pleintjes. Via stijle trappen kun je naar boven klimmen en kom je uit bij oude stenen windmolens. Van hieruit heb je een prachtig vergezicht over de baai.
Aan de andere kant van het eiland staat het zeer oude klooster van Panormitis met een klein kerkje daarbinnen. Het klooster is versierd met muurschilderingen. In de kerk is de icoon van Archontas Michail te zien.
Je kunt ook met de boot een uitstapje naar Turkije maken en zo de authentieke Turkse sfeer van nabij meemaken. De boot gaat naar het plaatsje Fethiye. In de gezellige winkelstraatjes zijn Turkse theehuizen en bazaars te vinden. Vlak achter de haven ligt het oude amfitheater van Fethiye. Van hieruit had men vroeger een prachtig zicht op zee. Ook moet je naar de vismarkt gaan om te zien hoe de vis klaargemaakt wordt voor de verkoop.
Met de bus bezoek je de oude Lycische Koningsgraven, rotsgraven die in de rotswand van de Mendos berg uitgehouwen zijn. De ruines van de oude kruisvaardersburcht zijn ook de moeite van het bekijken waard.

Bezienswaardigheden Rhodos Top 10 - Simi

Heeft Bezienswaardigheden Rhodos Top 10 Jou Geholpen?

Vond je de Bezienswaardigheden Rhodos Top 10 interessant en leuk om te lezen? Heeft de Bezienswaardigheden Rhodos Top 10 je een goed overzicht gegeven wat je allemaal kunt doen op het Griekse Eiland?  Dan kun je mij een grote dienst bewijzen door deze pagina te delen via Facebook, Twitter of Google+, zodat anderen net als jij deze leuke bezienswaardigheden van Rhodos kunnen ontdekken!

Ben je op Rhodos geweest en ken je nog andere leuke bezienswaardigheden voor onze lezers? Laat het hieronder weten in je reactie!

email

Laat van je horen! Geef hieronder je reactie :)

reacties