Bezienswaardigheden Groningen Top 10

Bezienswaardigheden Groningen Top 10

Bezienswaardigheden Groningen Top 10 is een gevarieerd overzicht met leuke, interessante en mooie uitjes in de prachtige stad Groningen. Groningen is een levendige studentenstad en van vroeger uit een oude Hanzestad met prachtige historische gebouwen, oude pakhuizen en mooie hofjes. In Groningen staat de op een na oudste Universiteit van Nederland, de Rijksuniversiteit van Groningen (1614). Er zijn drie ruime jachthavens. Op verschillende plaatsen in de stad zijn kano’s, waterfietsen en fluisterbootjes te huur, maar je kunt natuurlijk ook met een rondvaartboot een tochtje maken door de grachten of met een fiets je weg door het centrum vinden.

Overzicht Bezienswaardigheden Groningen Top 10

  1. Martinitoren en Martinikerk
  2. Grote Markt en Vismarkt
  3. Groninger Museum
  4. Architectuur Groningen
  5. Groningse kerken
  6. Hofjesroute: wandelen door Groningen
  7. Hanze Huis
  8. Rondvaarten door Groningen
  9. Pitch & Putt Golf Groningen
  10. Papenburg en de Meyer Werf

Bezienswaardigheden Groningen Top 10 zal u helpen met het plannen van een prachtige vakantie in de stad Groningen. Of u nu houdt van de natuur, beweging of cultuur, u vind het terug in de bezienswaardigheden Groningen Top 10.

1. Martinitoren en Martinikerk

Bezienswaardigheden Groningen Top 10 begint natuurlijk met de Martinitoren. Wie Groningen zegt, zegt immers Martinitoren, in de wandelgangen ook wel d’ Olle Grieze genaamd. Je kunt met of zonder gids naar boven klimmen. Bij de VVV aan de Grote Markt kun je hiervoor kaartjes kopen. Als je 97 meter hoog geklommen bent, heb je bij helder weer een geweldig uitzicht over de stad Groningen. In de toren zit de bijna grootste klokkencombinatie van Nederland. Ernaast staat de Martinikerk. In de eerste helft van dertiende eeuw werd de basis voor deze kerk gelegd. Hierna is hij nog talloze malen verbouwd. Binnen in de kerk zijn prachtige muur- en gewelfschilderingen te bewonderen en ook het orgel is de moeite van het bekijken waard. Tegenwoordig worden in de Martinikerk congressen, concerten en tentoonstellingen gehouden, maar het is ook een mooie trouwlocatie.

Bezienswaardigheden Groningen Top 10 - Nr 1 Martinitoren

2. Grote Markt en Vismarkt

Bezienswaardigheden Groningen Top 10’s nummer 2 zijn de Grote Markt en de Vismarkt. Centraal in de stad Groningen ligt de Grote Markt. Veel winkelstraten komen uit op dit plein, waaraan de Martinitoren, het Stadhuis van Groningen, het gebouw van studentenvereniging Vindicat en de VVV zijn gelegen. Op de Grote Markt worden geregeld festiviteiten georganiseerd. Een groot deel van de historische panden aan de Grote Markt is verloren gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar aan de zuidzijde staan nog een aantal mooie monumentale gebouwen, zoals de Drie Gezusters en de Groote Griet. Ten westen van de Grote Markt ligt de Vismarkt met verschillende mooie panden. Hier staat bijvoorbeeld de Korenbeurs. Op de Vismarkt worden door het jaar heen verschillende soorten markten (vis, groenten/fruit, boeken, antiek) gehouden. Ook vinden er openluchtvoorstellingen en evenementen plaats.

Bezienswaardigheden Groningen Top 10 - Nr 2 Grote Markt

3. Groninger Museum

Bezienswaardigheden Groningen Top 10’s nummer 3 is het Groninger Museum. Wie naar Groningen komt, moet zeker ook naar het Groninger Museum komen. Vroeger stond het aan de Praediniussingel in de stad, maar in 1994 is er een nieuw modern gebouw op een eiland in het Verbindingskanaal neergezet. Het gebouw zelf is al de moeite van het bekijken waard, maar ook de tentoonstellingen die in het Groninger Museum gehouden worden zijn vernieuwend en trekken altijd zeer veel bezoekers.
Naast het Groninger Museum zijn het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Nederlands Stripmuseum leuk om te bezoeken.

Bezienswaardigheden Groningen Top 10 - Nr 3 Groninger Museum

4. Architectuur Groningen

Bezienswaardigheden Groningen Top 10’s nummer 4 zijn de prachtige oude en moderne gebouwen die in Groningen te zien zijn.
Aan de ene kant zie je in Groningen historische herenhuizen, pakhuizen, gasthuizen en hofjes en aan de andere kant moderne gebouwen en musea. Als je in Groningen bent, moet je zeker even naar het Centraal Station gaan kijken. Dit heeft een prachtig plafond dat gemaakt is van papier mache. In 1999 is de renovatie van het gebouw klaar gekomen en sindsdien is het in zijn oorspronkelijke vorm te zien. Aan het gedempte Zuiderdiep staat het voormalige pand van het Nieuwsblad van het Noorden, dat mooi is vanwege zijn Art Nouveau-stijl. Ook het voormalige postkantoor is de moeite van het bekijken waard.
In het centrum van Groningen staat het voormalige Goudkantoor, dat nu een restaurant is. Langs de Noorderhaven zijn diverse pakhuizen te zien uit de Hanzetijd. Moderne architectuur is zichtbaar bij het gebouw van het Groninger Museum. Ook het gasuniegebouw, het urinoir van Rem Koolhaas aan de Reitemakersrijge en de openbare bibliotheek Groningen zijn hier een voorbeeld van. Vlak bij een woonwijk aan het Hoornse meer staat het enige echte Wall House van de Amerikaanse architect John Hejduk. Aan een enorme muur van 16 meter hoog en 23 meter breed zijn de verschillende ruimtes van het huis bevestigd. Het huis is te bezichtigen op gezette tijden.

Bezienswaardigheden Groningen Top 10 - Nr 4 Architectuur Groningen

5. Groningse kerken

Bezienswaardigheden Groningen Top 10’s nummer 5 zijn de kerken in Groningen. Naast de al eerder genoemde Martinikerk wil ik hier de Aa-kerk (zie foto),de Remonstrantse Kerk en de synagoge noemen. De Aa-kerk stamt uit het jaar 1200 en is daarna meerdere keren verbouwd. Kijk binnen vooral eens naar het plafond. De Remonstrantse Kerk werd gebouwd in 1882. In 2005 is zij onder leiding van de Japanse architect Moriko Kira indrukwekkend verbouwd. Er kwam een glazen toegangsgebouw bij de kerk, die de afzonderlijke ruimtes verbindt en ontsluit. De synagoge is rond 1905 gebouwd. Er zijn diverse eigenaren geweest, maar het gebouw is uiteindelijk door de gemeente Groningen gerestaureerd. In 1981 werd de synagoge opnieuw ingewijd. Opvallend is het grote ronde glas-in-lood raam met de “Boom des Levens”symboliek.

Bezienswaardigheden Groningen Top 10 - Nr 5 Groningse Keren

6. Hofjesroute: wandelen door Groningen

Bezienswaardigheden Groningen Top 10’s nummer 6 is de Hofjesroute. In Groningen zijn talloze hofjes (ongeveer 30) waar vroeger armen, zieken, bejaarden en vreemdelingen opgevangen werden. Bij de VVV is een stadswandeling te koop die je langs veel van deze hofjes voert. In sommige hofjes mag je door de poort naar de gezellige, vaak bloemrijke binnenplaats lopen en krijg je een beeld van hoe de mensen hier vroeger woonden. Andere kun je alleen van de buitenkant bekijken. Het is een erg leuke wandeling die je tegelijk veel van het oude Groningen laat zien.

Bezienswaardigheden Groningen Top 10 - Nr 6 Hofjesroute

7. Hanze Huis

Bezienswaardigheden Groningen Top 10’s nummer 7 is het Hanze Huis. Groningen is van oudsher een Hanzestad en het Hanze Huis in Groningen werkt nog vanuit deze traditie: men koopt producten in uit andere Hanzesteden in Europa zoals Mr. Stanley Fudge uit London en koffie/thee uit Hamburg.
Bij de VVV op de Grote Markt kan een wandelroute gekocht worden, waarin je de sporen van Groningen als Hanzestad kunt ontdekken

8. Rondvaarten door Groningen

Bezienswaardigheden Groningen Top 10’s nummer 8 zijn rondvaarten in Groningen en omgeving. In de stad Groningen kun je met een groep zelf een electrosloep besturen en gezellig door de grachten varen. Zo krijg je een heel ander beeld van het centrum van Groningen. Je kunt ditzelfde ook met een rondvaartboot doen, waarbij de schipper of een speciale gids je bijzonderheden van de stad Groningen vertelt. Wil je liever al varend van de natuur genieten, kies dan voor een rondvaart op het Paterswolde meer. Van mei t/m september vertrekt er vanuit Haren bij restaurant De Twee Provinciën iedere zondag om drie uur ’s middags een boot. De tocht duurt ongeveer een uur.

9. Pitch & Putt Golf Groningen

Bezienswaardigheden Groningen Top 10’s nummer 8 is Pitch & Putt Golf Groningen in recreatiegebied Kardinge bij de stad Groningen. Pitch & Putt Golf is een sport die iedereen kan beoefenen en zeker een keer moet proberen. Er is een 9-holes baan en een 18-holes baan. Je moet minimaal 8 jaar zijn om mee te mogen doen. Het spel op zich is heel leuk om te doen en daarnaast kun je genieten van de rust van de natuur. Behalve Pitch & Putt Golf kun je ook Footgolf spelen. Je schiet dan een voetbal vanaf de aftrap in de richting van de vlag en probeert de voetbal in zo min mogelijk schoten in de hole te krijgen. Heb je zin om eens wat anders te doen, dan ben je hier op het goede adres.

10. Papenburg en de Meyer Werf

Bezienswaardigheden Groningen Top 10 eindigt met een bezoekje aan de stad Papenburg, net over de grens in Duitsland. Vanuit Groningen is dit ongeveer drie kwartier rijden.
Vlak voordat je in het plaatsje zelf bent, kom je langs de Meyer werf. Hier worden grote cruiseschepen gebouwd en vanaf een grote parkeerplaats kun je een kijkje nemen. Wil je een echte rondleiding op zo’n cruiseschip hebben, dan moet je bij de vvv in Papenburg kaartjes kopen. Papenburg zelf is een oude veenkolonie, wat je kunt zien aan de kanalen in het dorp. Hier liggen nu prachtige historische schepen in en waar eens het “Hauptkanal” was, is nu een gezellige wandelpromenade met leuke winkeltjes.
Je kunt ook nog terug in de tijd gaan door naar Von-Velen-Anlage te gaan. Daar staat het “Papenburger Hus” uit 1820. Verder kun je hier al dan niet onder begeleiding van een gids een beeld krijgen van hoe het dagelijkse leven van de eerste kolonisten in dit veengebied eruit zag.

Bezienswaardigheden Groningen Top 10 - Nr 10 Papenburg en Meyer werf

 

Bezienswaardigheden Groningen Op Kaart

In onderstaande plattegrond kun je de bezienswaardigheden van Groningen op de kaart zien. Dit geeft je een goed beeld wat je waar kunt bezichtigen en hoe je jouw reis langs alle bezienswaardigheden van Groningen het beste kunt plannen!

Klik op de markers op de kaart van Groningen om te zien welke bezienswaardigheid zich daar bevindt.

 

 

Heeft de Bezienswaardigheden Groningen Top 10 jou geholpen?

Dan zou ik het leuk vinden als je mij ook wilt helpen door deze pagina te liken of te delen via Facebook, Twitter of Google+, zodat anderen net als jij deze leuke bezienswaardigheden van Groningen kunnen ontdekken!

Ben je naar Groningen geweest en ken je nog andere leuke bezienswaardigheden voor onze lezers? Laat het hieronder weten in je reactie!

 

email

Laat van je horen! Geef hieronder je reactie :)

reacties