Bezienswaardigheden Veluwe Top 10

Bezienswaardigheden Veluwe Top 10

Bezienswaardigheden Veluwe Top 10 is een gevarieerd overzicht met leuke, interessante en mooie uitjes in dit prachtige deel van Nederland. De Veluwe is een overwegend beboste landstreek (1000km2 groot) in de provincie Gelderland. 91.200 ha hiervan is aangemerkt als Natura 2000-gebied. Grofweg wordt de Veluwe begrensd door de volgende steden: Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Wageningen, Ede, Barneveld en Harderwijk. Het toerisme is op de Veluwe sterk ontwikkeld. Dit geldt met name voor de plaatsen Beekbergen, Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Hoenderlo, Kootwijk, Putten, Ermelo, Harderwijk, Otterlo, Nunspeet, Garderen, Loenen, Vierhouten, Voorthuizen en de Veluwerandmeren. De Veluwe is een ideaal gebied voor een wandel-, fiets- of paardrijvakantie. Er zijn echter ook voldoende andere mogelijkheden om je in deze omgeving uitstekend te vermak

Overzicht Bezienswaardigheden Veluwe

  1. Nationaal Park Veluwezoom
  2. Nationaal Park De Hoge Veluwe
  3. Kroondomein Het Loo en Paleis Het Loo
  4. Julianatoren
  5. Apenheul
  6. Stadspark Berg en Bos
  7. Nederlands Openlucht Museum en Burgers Zoo Dierenpark
  8. De Koperen Ezel in Epe
  9. Otterlo
  10. Veluwemeer met watersportfaciliteiten

Bezienswaardigheden Veluwe Top 10 zal u helpen met het plannen van een prachtige vakantie in Nederland. Of u nu houdt van de natuur, beweging of cultuur, u vind het terug in de bezienswaardigheden Veluwe Top 10.

1. Nationaal Park Veluwezoom

Bezienswaardigheden Veluwe Top 10 begint met het Nationaal Park Veluwezoom in Rheden. Dit is een natuurgebied van 5000 ha. bos, heide, zandverstuivingen en statige landgoederen ten oosten van Arnhem (Rheden), dat in zijn geheel eigendom is van de vereniging Natuurmonumenten. Je kunt hier wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden. Ook worden er allerlei activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld onder begeleiding van een gids een avondwandeling zoogdierontdektocht Veluwezoom maken en een wandeling over het landgoed Heuven. Bij observatiepost De Elsberg of Herikhuizen kun je herten, reeën of zwijnen in het wild zien. Verder is er bij het bezoekerscentrum Veluwezoom een superleuke speeltuin. Het Signaal Imbosch is het hoogste punt van de Veluwe op 110 meter hoogte. Dit is te vinden bij het Rozendaalsche veld. Erg mooi is het relief, dat voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk is. De belangrijkste trekpleister in Nationaal Park Veluwezoom is echter de bijna 90 m hoge Posbank. Bij helder weer is het mogelijk om meer dan 20 km ver te kijken en zijn zelfs de heuvels van Montferland en het Rijk van Nijmegen te zien.

Bezienswaardigheden Veluwe nr 1 De Veluwezoom

2. Nationaal Park De Hoge Veluwe

Bezienswaardigheden Veluwe Top 10’s nummer 2 is Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit park bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Samen met het Kroller- Müller Museum, de beeldentuin en het Jachthuis St. Hubertus vormt het park een beroemde combinatie van natuur, kunst, monumenten en architectuur. De entree voor het Museonder (in het bezoekerscentrum), waar je kunt zien wat er onder het aardoppervlak leeft en geleefd heeft, is bij de entreeprijs inbegrepen. Het park heeft ingangen in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Bij de ingangen bevinden zich gratis witte fietsen voor op het uitgebreide rijwielpadennet van ruim 40 km. Ook zijn er verschillende wandelroutes te volgen.

Tip: Bekijk onderstaande video en ga mee met een boswachter door de Veluwe! Erg leuk filmpje om te zien!

 

3. Kroondomein Het Loo en Paleis het Loo

Bezienswaardigheden Veluwe Top 10’s nummer 3 is Kroondomein Het Loo. Ter hoogte van Apeldoorn bevindt zich Kroondomein Het Loo, dat met 10.400 ha het grootste landgoed in Nederland is. Het bestaat uit de Koninklijke Houtvesterij en het Paleispark met daarin de Paleistuin van Paleis het Loo. Dit laatste is de voormalige zomerresidentie van de koninklijke familie, dat sinds 1984 dienst doet als museum en waar je een beeld kan krijgen van hoe de koninklijke familie hier drie eeuwen lang woonde. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen. In het stallencomplex zijn ruituigen, sledes en auto’s van de Koninklijke familie te zien. Via het onderhuis van het paleis bereik je de barokke tuinen, die met hun waterwerken en sierlijke bloemperken de sfeer van de zeventiende eeuw ademen. In het Paleispark kan je prachtig wandelen en in de uitgestrekte Houtvesterij bevinden zich vele fiets- en wandelpaden.

 

Bezienswaardigheden Veluwe nummer 3 Paleis Het Loo

 

4. Julianatoren

Bezienswaardigheden Veluwe Top 10’s nummer 4 is de Julianatoren in Apeldoorn. Dit is een familiepretpark met meer dan 60 attracties en verschillende leuke shows, waarin iedereen mee kan zingen en swingen. Alle nummers uit de shows worden op cd uitgebracht, zodat de kinderen thuis nog lang na kunnen genieten. Gezinnen met kinderen van 2-12 jaar kunnen zich hier uitstekend een hele dag vermaken.

5. Apenheul

Bezienswaardigheden Veluwe Top 10’s nummer 5 is de Apenheul in Apeldoorn. Hier loop je in een prachtig groen bos tussen 35 soorten apen door. Er kan af en toe zelfs een doodshoofdaapje op je schouder springen. Er zijn voederpresentaties waarbij de verzorgers van alles over gorrillaman Jambo en zijn groep vertellen. Door het hele park zijn veel (interactieve) speelelementen, zodat kinderen en volwassenen op zijn aaps kunnen spelen en leren. Genieten!

IMG_6103

 

6. Stadspark Berg & Bos

Bezienswaardigheden Veluwe Top 10’s nummer 6 is het Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn, vlak bij Paleis het loo. In het park van ruim 250 hectare treft u authentieke planten, bomen en dieren van de Veluwe aan. Kinderen kunnen zich er ook prima vermaken. Bij de bosvijver staat “de stenen bank” waar koningin Wilhelmina vroeger nog heeft geschilderd. De toegang tot het gehele park is gratis. Daarnaast kun je gebruik maken van betaalde activiteiten zoals “het klimbos”. Er is ook een uitkijktoren, speelweide en vlindertuin. In de zomer vindt in Stadspark Berg & Bos het Openlucht Filmfestival plaats. Een bezienswaardigheid op zich in die tijd is ook het licht-, water- en geluidsevenement Lumido.

7. Nederlands Openluchtmuseum en Burgers’Zoo Dierenpark

Bezienswaardigheden Veluwe Top 10’s nummer 7 is het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers’Zoo Dierenpark te Arnhem. Hier kun je zien, horen en beleven hoe het dagelijks leven van vroeger eruitzag. Mocht je daarna nog tijd over hebben, dan is een bezoekje aan Burgers’Zoo Dierenpark met z’n verschillende werelden van de Bush, Ocean, Desert en Rimba een aanrader.

De zandbank in het Openluchtmuseum

8. De Koperen Ezel in Epe

Bezienswaardigheden Veluwe Top 10’s nummer 8 is de Koperen Ezel in Epe. Hier kunt u voor een dag(deel) een ezel huren, waarmee u op een ontspannen manier de omgeving van Epe kunt verkennen. Naast de ezels wonen er op de Koperen Ezel ook veel andere dieren. De toegang van de kinderboerderij met binnen- en buitenspeeltuin is gratis.

Ezel

9. Otterlo

Bezienswaardigheden Veluwe Top 10’s nummer 9 is Otterlo. Hier is 1 van de drie ingangen van Nationaal Park De Hoge Veluwe, met daarin de bezienswaardigheden van het Kroller-Muller museum en het Sint Hubertus Jachthuis. In het Kroller-Muller museum worden kunst, natuur en architectuur op een unieke wijze gecombineerd. Het museum bezit de op een na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Jachthuis Sint Hubertus is het voormalig buitenverblijf van het echtpaar Kroller-Muller, ontworpen (inclusief het interieur) door de beroemde architect H.P. Berlage. Het jachtslot is een van de belangrijkste monumenten van ons land. Daarnaast is er in Otterlo ook nog het Nederlands tegelmuseum, het Rode Kruismonument en de recreatieplas bij de Zanding. Tevens kan je er met huifkartochten de Veluwe verkennen.

Bezienswaardigheden Veluwe - jachthuis Sint Hubertus

10. Veluwemeer met watersportfaciliteiten

De Bezienswaardigheden Veluwe Top 10 eindigt met het Veluwemeer. Dit is een langwerpig meer tussen de Noordelijke Veluwe en Oostelijk Flevoland. Er worden rondvaarten georganiseerd naar bijvoorbeeld het eeuwenoude stadje Elburg, waar je een palingrokerij kan bezoeken en het bekende vissersstadje Harderwijk, waar ook het Dolfinarium is. Ook kan je zelf, bijvoorbeeld vanuit Nunspeet windsurfen en zeilen. Tussen Nunspeet en Biddinghuizen vaart het Veluwerandveer. Dit pontje brengt u in 25 minuten van Gelderland naar Flevoland met een prachtig uitzicht op het Veluwemeer.

Bezienswaardigheden Veluwe - Het Veluwemeer

 

Heeft de Bezienswaardigheden Veluwe Top 10 Jou Geholpen?

Vond je de Bezienswaardigheden Veluwe Top 10 interessant en leuk om te lezen? Heeft de Bezienswaardigheden Veluwe Top 10 je een goed overzicht gegeven wat je allemaal kunt doen in dit mooie natuurgebied in Nederland?  Dan kun je mij een grote dienst bewijzen door deze pagina te liken of te delen via Facebook, Twitter of Google+, zodat anderen net als jij deze leuke bezienswaardigheden van de Veluwe kunnen ontdekken!

Ben je naar de Veluwe geweest en ken je nog andere leuke bezienswaardigheden voor onze lezers? Laat het hieronder weten in je reactie!

 

 

email

Laat van je horen! Geef hieronder je reactie :)

reacties