Bezienswaardigheden Boekarest Top 10

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 is een gevarieerd overzicht met leuke, interessante en mooie uitjes in de stad Boekarest. Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en staat bekend om zijn brede boulevards en prachtige historische gebouwen. Ondanks de vele verwoestingen tijdens de tweede wereldoorlog en de aardbeving van 1977 is er nog genoeg moois te zien in de grootste stad van Roemenië. In veel oude paleizen zijn tegenwoordig musea gevestigd. Boekarest ligt in het zuiden van Roemenië en heeft ruim 2 miljoen inwoners. Het is een bruisende en over het algemeen goedkope stad. Vanuit Boekarest kun je een dagtocht maken naar Sinaia, Bran en Brasov. Andere bezienswaardigheden van Boekarest zijn Het plein van de Revolutie, Herastraupark, Palatul Parlamentului, Calea Veche, Lipscani en Cimitrul Bellu.

Overzicht Bezienswaardigheden Boekarest Top 10

  1. Plein van de Revolutie
  2. Herastraupark en Cismigiupark
  3. Parlementspaleis
  4. Kerken in Boekarest
  5. Museum van de Roemeense boer
  6. Calea Victoriei
  7. Curtea Veche
  8. Palatul Cotroceni, muzeul national
  9. De wijk Lipscani
  10. Cimitirul Ghencea en Cimitirul Bellu

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 zal u helpen met het plannen van een prachtige vakantie in Boekarest. Of u nu houdt van de natuur, beweging of cultuur, u vind het terug in de bezienswaardigheden Boekarest Top 10.

1. Plein van de Revolutie

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 begint met het Plein van de Revolutie, dat in 1989 vol mensen stond, die een einde aan het communistische bewind van Nicolae Ceaucescu eisten. Op dit plein staat naast het voormalig hoofdkwartier van de communistische partij ook het prachtige Roemeense Atheneum. Het Ateneul Roman (1888) lijkt op een tempel van vroeger en is zowel van buiten als van binnen met z’n hoge koepel, Dorische zuilen, met bladgoud beschilderd plafond en fresco’s zeer de moeite van het bekijken waard. Het gebouw heeft een goede akoestiek en wordt wereldwijd als de beste concertzaal van Boekarest beschouwd. Het George Enescu Philharmonisch Orkest geeft hier zijn concerten. Er zijn twee zalen, een met ongeveer 100 en een met zo’n 800 plaatsen. In de Sala Palatului, de Paleishal achter het Nationaal Kunstmuseum worden ook regelmatig concerten gegeven. Dit is een modern gebouw met een grote concertzaal met ongeveer 3000 plaatsen. Individuele artiesten treden op, maar er worden ook festivals in dit gebouw georganiseerd. Ook het voormalige koninklijk paleis (Palatul Regal), waarin tegenwoordig het National Art Museum gehuisvest is, staat aan dit plein. Het National Art Museum is een zeer belangrijk kunstmuseum in Roemenië, waar Roemeense en Europese kunst uit de 15e tot de 20e eeuw geëxposeerd wordt. De galerij met moderne Roemeense kunst is zeker de moeite waard, alsook de afdeling middeleeuwse kunst. Bekijk zeker de collectie van Rembrandt, El Greco en de moderne Roemeense beeldhouwer Brancusi. Aan de zuidkant van het Plein van de Revolutie staat de mooie, kleine Kretzulescu Kerk. Deze orthodoxe kerk stamt uit 1722. Binnen zijn fresco’s van de beroemde Roemeense schilder Gheorge Tattarescu te bewonderen.

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 - Nr 1 Atheneul Roman

2. Herastraupark en Cismigiupark

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10’s nummer 2 is het Herastraupark. Dit is een van de grootste parken (1.1 km2) in het noordwesten van de stad, met daar midden in het Herastraumeer. Wil je even tot rust komen en de drukte van de stad achter je laten, zoek dan één van de vele bankjes op in de rustige boomrijke zone van het Herastraupark met vijvers,fonteinen en een 15 ha grote bloementuin, maar het is ook mogelijk om actief bezig te zijn. Al wandelend, joggend, rolschaatsend, fietsend genieten van de omgeving, een verzorgde boottocht maken op het meer, waterfietsen, kanoën , skaten, midgetgolfen, tennissen etc. In het recreatieve gedeelte van Herastraupark zijn verschillende restaurants te vinden en er staan ook kleine kraampjes met ijs en snoep. Als je rond het meer van Herastraupark wandelt, kom je het rozeneiland tegen waar rozen in alle kleuren schitteren. Er is ook een beeldenpark. Zomers en in de weekenden is het behoorlijk druk in het park, omdat de locals er dan ook recreëren. In het Herastraupark ligt ook het Dorpsmuseum, muzeul satului, een openluchtmuseum. Met oorspronkelijke materialen zijn hier hoeves met bijgebouwen, herdershutten, windmolens, kruisbeelden, waterputten, kapellen en kerken opgebouwd. Het geeft een mooi beeld van hoe het vroegere Roemeense platteland eruit zag. Let op de verschillende bouwstijlen en het mooie houtsnijwerk. Het heel oude kerkje van Dragomiresti verdient extra aandacht. In de omgeving van het Herastraupark is ook nog de triomfboog (Arcul de Triumf) te bewonderen, de eigen Roemeense versie van de Franse Arc de Triomphe. Midden in het centrum van de stad Boekarest is het Cismigiupark te vinden. Het is het oudste park van de stad en erg geliefd onder de bezoekers om z’n natuurschoon en rust. In het park staan allerlei beelden van belangrijke Roemeense schrijvers en ook een monument voor de in de eerste wereldoorlog omgekomen Franse soldaten.

Bezienswaardighedn Boekarest Top 10 - Nr 2 Herastrau Park

3. Parlementspaleis (Palatul Parlamentului)

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10’s nummer 3 is het Parlementspaleis. De Roemeense dictator Nicolae Ceausecu liet begin jaren 80 een hele woonwijk afbreken om dit geweldige paleis voor hem te bouwen. Palatul Parlamentului is het grootste gebouw van Europa (270 bij 240 meter en 86 meter hoog)) geworden en het op een na grootse van de wereld. Het paleis beschikt over meer dan 2000 zalen. Zeker de moeite waard om een keer te bekijken, al is het maar vanwege z’’n omvang. Het 12 verdiepingen hoge Palatul Parlamentului telt 1100 kamers, vier ondergrondse verdiepingen en twee ondergrondse parkeercentra. Er worden elke dag verschillende rondleidingen gegeven. Denk erom dat je je paspoort bij je hebt, anders word je niet toegelaten. Tegenwoordig worden er regelmatig congressen in het Parlementspaleis gehouden en maakt het Roemeense parlement er gebruik van. Via de ingang van het Palatul Parlamentului kun je ook het museum van Roemeense traditionele kleding ((Muzeul Costumelor Populare din Romania) bezoeken. Een aanrader als je niet in staat bent om naar het museum van de Roemeense boer te gaan. (Muzeul Taranului Roman)

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 - Nr 3 Palatul Parlamentului

4. Kerken in Boekarest

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10’s nummer 4 zijn de kerken in Boekarest. Veel orthodoxe kerken zijn tijdens de communistische periode gesloopt, maar gelukkig zijn er nog steeds veel mooie kerken in Boekarest te vinden. Ik noem er enkele. Midden in Boekarest staat de St. Nicholas Church oftewel de Russische kerk, gesticht om de band tussen Roemenië en Rusland te versterken. Opvallend zijn de zeven gouden uivormige koepels met op elke punt achtarmige kruizen. De Church of Bucur the Shepherd is genoemd naar Bucur, die volgens de legenden de stad Boekarest gesticht zou hebben. De Patrial Cathedral is de grootste kerk van Boekarest. Deze is op een heuvel gebouwd. De versieringen binnenin zijn de moeite waard om te bekijken. Er worden hier nog regelmatig processies gehouden. De nieuwe St. Spiridon kerk is een orthodoxe kerk uit 1859. Het is de hoogste kerk van Boekarest (38 m) gerestaureerd in 1990. In het oude centrum staat de Stavropoleos kerk uit het jaar 1724. Oorspronkelijk was dit mooie kerkje deel van een klooster. Het kerkje valt van buiten op door zijn bouwstijl en heeft binnenin mooie muurschilderingen.

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 - Nr 4 Kerken in Boekarest

5. Museum van de Roemeense boer (Muzeul Taranului roman)

Bezienswaardigheden Roemenie Top 10’s nummer 5 is het Museum van de Roemeense boer. In 1996 kreeg dit museum al een prijs als beste Europese museum van het jaar. Volkskunst en volkstradities worden hier levendig vorm gegeven. Wil je wat zien van de culturele ziel van het Roemeense plattegrond, dan moet je deze bezienswaardigheid van Boekarest zeker bezoeken.

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 - Nr 5 Muzeul Tranului Roman

6. Calea Victoriei

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10’s nummer 6 is de Calea Victoriei. Dit is waarschijnlijk de drukste straat van Boekarest. De gebouwen die aan deze straat staan herinneren aan een groots verleden. Alle stijlen uit het verleden kun je bij deze bezienswaardigheid van Boekarest bezichtigen.

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 - Nr 6 Calea Victoriei

7. Curtea Veche

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10’s nummer 7 is Curtea Veche, het oud prinselijk hof. Curtea Veche is het oudste monument van Boekarest. Het kan alleen van achter tralies bekeken worden. Curtea Veche bevindt zich in de wijk Lipscani, in het historisch centrum van Boekarest. Sommige delen van het prinselijk hof stammen uit de 15e eeuw. Het oud prinselijk hof is in de 17e eeuw door Constantin Brancoveanu gebouwd op de ruines van de citadel van Vlad Tepes.(Dracula) uit de 15e eeuw. Naast het prinselijk hof staat de oudste kerk van de stad: Biserica Curtea Veche, de Prinsenkerk. Deze is destijds gebouwd door Mircea de Herder.

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 - Nr 7 Curtea Veche

8. Palatul Cotroceni, muzeul national

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10’s nummer 8 is het paleis en nationaal museum van Cotroceni. Het paleis dateert van het einde van de 19e eeuw. Het is regelmatig verbouwd in de loop der tijden. In 1991 betrok de president een deel van het paleis. Een ander gedeelte van het Cotroceni paleis is museum geworden. Je kunt met een gids een rondleiding krijgen door de kamers van het paleis die uiteenlopende stijlen bezitten en waar de Roemeense koninklijke familie talloze jaren heeft gewoond. De moeite waard om eens een kijkje in te nemen.

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 - Nr 8 Palatul Cotroceni

9. De wijk Lipscani

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10’s nummer 9 is de oude wijk Lipscani. Van hieruit werd er vroeger veel handel in West-Europese spullen gedreven. Schoenmakers, goudsmeden, hoedenmakers en leerlooiers hadden er hun plek. Als je nu een wandeling door deze buurt maakt, zie je veel bezienswaardige historische gebouwen. Er zijn ook allerlei leuke eet- en drinkgelegenheden en winkeltjes. In dit deel van de stad staat ook de Stavropoleos kerk.

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 - Nr 9 Lipscani

10. Cimitirul Ghencea en Cimitirul Bellu

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10’s eindigt met de Ghenceabegraafplaats en het Bellukerkhof. Op de eerste begraafplaats zijn de graven van Nicolae en Elena Ceausescu en hun zoon Nico te vinden. Voortdurend branden er kaarsen en liggen hun graven vol bloemen. Als je hun graven bezoekt, kun je meteen even tot rust komen ten opzichte van het drukke stadsleven van Boekarest. Het boomrijke Bellukerkhof is hier nog geschikter voor. Hier zijn alleen orthodoxe gelovigen begraven. Veel graftombes en mausolea zijn jammer genoeg beschadigd in de loop der tijden, maar er zijn nog talrijke prachtige en zeer aparte grafbouwwerken te zien. Ook hier liggen belangrijke personen begraven, bijvoorbeeld de dichter Mihai Eminescu.

Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 - Nr 10 Cimitrul Bellu

Heeft Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 Jou Geholpen?

Vond je de Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 interessant en leuk om te lezen? Heeft de Bezienswaardigheden Boekarest Top 10 je een goed overzicht gegeven wat je allemaal kunt doen in de hoofdstad van Roemenië?  Dan kun je mij een grote dienst bewijzen door deze pagina te liken of te delen via Facebook, Twitter of Google+, zodat anderen net als jij deze leuke bezienswaardigheden van Boekarest kunnen ontdekken!

Ben je naar Boekarest geweest en ken je nog andere leuke bezienswaardigheden voor onze lezers? Laat het hieronder weten in je reactie!

email

Laat van je horen! Geef hieronder je reactie :)

reacties