Bezienswaardigheden Andalusie Top 10

Bezienswaardigheden Andalusië Top 10

Bezienswaardigheden Andalusië Top 10 is een gevarieerd overzicht met leuke, interessante en mooie uitjes in deze enorm veelzijdige streek in Zuid-Spanje. In Andalusië is de Spaanse cultuur beter dan waar ook in Spanje zichtbaar. Je ziet ’t aan het hoge niveau van de Moorse kunst en architectuur, flamenco muziek, stierenvechten, de Spaanse fiëstas en langdurige siësta’s. Andalusië heeft een prachtig binnenland met authentieke witte bergdorpjes, waar je nog steeds de Moorse invloed aan afziet. Er zijn 25.000 jaar oude rotstekeningen in Andalusië gevonden. De natuur en het klimaat van Andalusië zorgen voor veel tegenstellingen. De top van de Mulhacen in de Sierre Nevada ligt lange tijd vol sneeuw. Sevilla ligt in een vreselijk hete laagvlakte, Cabo de Gata bij Almeria vind je in een woestijngebied en de Sierra de Grazalema is het gebied van Spanje waar de meeste regen valt. In Andalusië zijn een aantal mooie natuurparken. Ze liggen verspreid over Andalusie. Probeer zeker naar het dichtstbijzijnde park te gaan. Je zult er geen spijt van hebben. De lange kuststrook is vol bekende badplaatsen als Torremolinos, Fuengirola, Marbella en Nerja, maar er zijn ook rustige stranden in La Axarquia. Je vliegt in zo’n 2,5 tot 3 uur naar Malaga of Sevilla.

10 leukste Bezienswaardigheden van Andalusië:

  1. Sevilla
  2. Granada, het Alhambra
  3. La Mezquita, de moskee van Cordoba
  4. Ronda
  5. Cadiz
  6. Nerja
  7. Laguna Fuente de las Piedras
  8. Jerez de la Frontera
  9. Malaga
  10. Tarifa

Bezienswaardigheden Andalusië Top 10 zal je helpen met het plannen van een prachtige vakantie in Spanje. Of je nu houdt van de natuur, beweging of cultuur, je vindt het terug in de bezienswaardigheden Andalusië Top 10.

1. Sevilla

Bezienswaardigheden Andalusië Top 10 begint met de hoofdstad van Andalusië, Sevilla. Sevilla ligt in een laagvlakte en dat maakt het er erg warm in de zomermaanden. Kies dus een andere tijd om de stad te bezoeken. Sevilla heeft een sfeervol oud historisch centrum. De wijk Barrio Santa Cruz is een van de oudste, oorspronkelijk Joodse, volkswijken. Je kunt een heel weekend vullen met bezienswaardigheden in Sevilla, maar we laten het hier bij de meest belangrijke. Bovenaan staat het Real Alcazar. Dit omvat een aantal prachtige paleizen en tuinen in verschillende stijlen. Het Palacio Mudejar is het mooiste paleis. Je ziet hier een goed voorbeeld van de Mudejar-architectuur. Wit/blauwe azulejos, marmeren zuilen, fijn houtsnijwerk en nog veel meer. De Salon de los Embajadores is de mooiste kamer. De Spaanse koninklijke familie verblijft regelmatig in haar vertrekken op de eerste verdieping van het Real Alcazar.

In Sevilla staat ook een van de grootste gotische kathedralen van Europa met de minaret Giralda, die tegenwoordig als klokkentoren dienst doet, maar vroeger bij een grote moskee hoorde. De kathedraal staat op de lijst van Werelderfgoederen van Unesco. In de kathedraal van Sevilla is o.a. de koninklijke kapel te bewonderen en is het graf van Columbus. Met een gids kun je de Giralda tot onder de klokkentoren beklimmen. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de kathedraal en Sevilla zelf.

- Baños de María de Padilla - Sevilla

2. Granada, het Alhambra

Bezienswaardigheden Andalusië Top 10’s nummer 2 is Granada, het Alhambra. Granada is een prachtige oude stad met een rijk verleden. Granada wordt ook wel de mooiste stad van Andalusië genoemd. Granada ligt namelijk aan de voet van de Sierra Nevada met om zich heen zeer uiteenlopende landschappen. Stad en omgeving zijn de moeite waard om te bekijken, maar het Moorse paleis Alhambra , dat ook op de werelderfgoedlijst staat, moet je natuurlijk gezien hebben. Deze oude vesting is 720m lang en 220m breed. Er zijn o.a. Islamitische en christelijke paleizen, een middeleeuwse burcht, musea, tuinen met wandelpaden, waterstroompjes en een kerk. Om in het Nasridenpaleis te mogen, moet je tijdig kaartjes bespreken.

Alhambra Garden

3. La Mezquita, de moskee van Cordoba

Bezienswaardigheden Andalusië Top 10’s nummer 3 is La Mezquita, de moskee van Cordoba. Het is een van de oudste monumenten in Europa en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De voorzijde van de moskee staat in de richting van de stad Mekka. Binnen heeft de gebedszaal ook een muur die richting Mekka wijst. Er staan ruim 850 pilaren met gekleurde bogen. Tijdens het bewind van Karel de Vijfde werd de moskee deels omgebouwd tot middeleeuwse kathedraal. Hierdoor verdwenen helaas in het midden 400 pilaren. De moskee doet momenteel dienst als christelijke kathedraal, maar is ook voor moslims nog een heilige plaats. Zij mogen hun gebed in de kerk doen als er geen mis bezig is. De Mezquita is ontzaglijk mooi. Er heerst een mysterieuze sfeer, die je geproefd moet hebben.

La Mezquita

4. Ronda

Bezienswaardigheden Andalusië Top 10’s nummer 4 is de stad Ronda. Ronda, met z’n witgekalkte huisjes, ligt geweldig mooi op de rand van een bergplateau. De rivier de Rio de Guadalevin heeft dwars door dat plateau een meer dan 100m diepe kloof – El Tajo – uitgesneden, zodat Ronda in tweeën gedeeld is. Via een indrukwekkende boogbrug kun je over deze kloof heen naar de andere kant van de stad. De Puente Nuevo, is een grote toeristische attractie. Vanaf de brug heb je namelijk een geweldig mooi uitzicht op de enorme kloofwanden en wat zich daaronder bevindt. Er zijn nog twee andere bruggen. In Ronda kun je genieten van de oorspronkelijke Flamenco gitaarmuziek en dans.

Ronda staat ook bekend om zijn eeuwenoude stierenvechtentradities. Er worden nu ook nog paarden en stieren opgefokt. Waar de Plaza de Toros is, de oudste stierenvechtarena (1785) van Spanje, kom je in de voetgangerszone, Carrera Espinel, met leuke winkels en restaurantjes. Aan de zuidkant van de brug vind je in de zijstraatjes moskeeën, paleizen uit de renaissancetijd en kerken. Centraal in de oude stad staat de Iglesia de Santa Maria Mayor. Bezoek ook het Museo del Bandolero over de 19e eeuwse bandieten uit de omringende bergen. Aan beide zijden van de brug is genoeg te zien voor een leuk dagje uit.

Ronda

5. Cadiz

Bezienswaardigheden Andalusië Top 10’s nummer 5 is de havenstad Cadiz. Je kunt hier heerlijk verse vis eten dus de vismarkt moet je bezocht hebben. Het schitterende witte Cadiz is de oudste stad van Europa. Het historisch centrum ligt op een klein schiereiland tussen de Atlantische Oceaan en de Bahia de Cadiz. Op de punt van het eiland valt het Castillo de Santa Catalina het meeste op. Vanuit de op de vestingen aangelegde tuin heb je een mooi zicht over het strand en de stad. In het centrum is de prachtige Kathedraal met zijn goudkleurige koepel prominent aanwezig. De klokkentoren van de kathedraal kun je beklimmen. De nauwe straatjes van het centrum worden met elkaar verbonden door mooie pleinen. Bezienswaardig is ook de Oratorio de la Santa Cueva. In deze barokkerk zijn fresco’s van Francisco de Goya en een Madonna van Murillo te bewonderen. Wil je op een heel aparte manier over de stad Cadiz uitkijken, dan moet je echt naar de Torre Tavira gaan. In deze oude wachttoren zit een camera obscura. Via lenzen en spiegels …., afijn ga maar liever zelf kijken.

IMG_4662.jpg

6. Nerja

Bezienswaardigheden Andalusië Top 10’s nummer 6 is de badplaats Nerja. Nerja ligt aan de oostkant van de Costa del Sol. Het is een gemoedelijk stadje, dat niet zo beïnvloed is door het toerisme als andere steden aan de Costa del Sol. In het centrum vind je de karakteristieke witte huisjes, smalle straatjes met winkeltjes met lokale producten en gezellige pleintjes. Hoogbouw is er nauwelijks. Nerja staat bekend om zijn verschillende schilderachtige strandjes en baaien. Ook watersportliefhebbers kunnen hier hun vertier vinden. Het Balcon de Europe is een geweldig uitzichtpunt vanaf een pier in zee op de hele kustlijn met z’n spectaculaire kliffen. Er zijn allerlei restaurantjes, ijssalons, barretjes en zomers worden hier concerten en toneelstukken opgevoerd. De druipsteengrotten, Cuevas de Nerja, met hun indrukwekkende stalagtieten moet je gezien hebben. Vroeger woonden hier de holbewoners.

Vanuit Nerja kun je diverse uitstapjes maken naar Granada, Frigiliana en bijvoorbeeld Malaga.

Nerja .. Andalucia

7. Laguna Fuente de las Piedras

Bezienswaardigheden Andalusië Top 10’s nummer 7 is Laguna Fuente de las Piedras. Dichtbij Fuente de las Piedras ligt een mooi natuurgebied, waar ’s winters Flamingo’s in het zoutmeer broeden. ’s Zomers, als het meer opgedroogd is, moeten de jongen vertrekken, anders worden ze door de vossen opgegeten. Je kunt het beste in het voorjaar hier een kijkje nemen. Er is een bezoekerscentrum van waaruit je de vogels kunt bestuderen. Zorg wel voor een verrekijker. Er broeden ook andere trekvogels.

8. Jerez de la Frontera

Bezienswaardigheden Andalusië Top 10’s nummer 8 is Jerez de la Frontera. Wil je meer zien van het flamenco-dansen of genieten van echte paardrijkunst en het rijpingsproces van sherry bekijken, dan zit je in Jerez de la Frontera helemaal goed. Midden in de oude zigeunerwijk van Jerez de la Frontera, de Barrio Santiago, staat het Centro Andaluz de Flamenco. Hier is een audiovisueel theater waar je op film de grootste flamencodansers aan het werk kunt zien. In de Real Escuela Andaluza Del Arte Ecuestre is de ware paardrijkunst te zien. Ook kun je de stallen bezichtigen. Rondom Jerez fokt men volop paarden. Wat betreft de sherry kun je een rondleiding in een bodega vragen. Met gidsen kom je in de wijnkelders, een leuke belevenis, zeker als je ook nog allerlei soorten sherry kunt proeven.

Rondreis door Andalusië, Spanje - april/mei 2015 ...

9. Malaga

Bezienswaardigheden Andalusië Top 10’s nummer 9 is Malaga. Malaga is een van de grootste steden van Andalusië. Een groot deel van de binnenstad is autovrij. Een wandeling door het historisch centrum met sporen uit het verleden is aan te raden. Bezoek vooral de typisch Spaanse overdekte markt. In het centrum zit de grootste, maar niet zo ver daarbuiten is een wat kleinere markt, die zeker zo authentiek is. Het Picasso museum, oorspronkelijk een familiepaleis, heeft een mooie collectie van de in Malaga geboren kunstschilder in huis. Naast de vaste expositie zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Wil je schilderijen van de streek zien, ga dan naar het Carmen Thyssen Museum. Hier vind je veel Andalusische landschappen. Houd je van auto’s dan is het automuseum een leuk uitje. Winkels zijn er genoeg in Malaga, de gewone grote merken maar ook apartere winkeltjes. In de botanische tuin van Malaga kun je heerlijk tot rust komen. De Moorse vesting Alcazaba heeft rijk versierede bogen, maar ook Romeinse zuilen. Vanuit de tuinen heb je een prachtig uitzicht over de stad. In Malaga is ook een stierenvechtersarena – Plaza de Toros la Malagueta. Meerdere keren per jaar zijn hier stierengevechten. In augustus is er een grote feestweek in Malaga met vuurwerk, dans, traditionele kledij, paarden en lekker eten en drinken. Malaga heeft trouwens maar liefst 15 stranden. Je hebt hier allerlei voorzieningen en kunt er van een heerlijke strandvakantie genieten. Aan de haven is ook een leuk trendy winkelgebied.

Málaga nocturna

10. Tarifa

Bezienswaardigheden Andalusië Top 10 eindigt met het plaatsje Tarifa. Van hieruit kun je van april tot oktober met een boot het water op richting de Straat van Gibraltar om dolfijnen, orka’s en walvissen te spotten. De straat van Gibraltar zit vol heerlijk voedsel voor deze dieren, zodat je hier vaak allerlei soorten dolfijnen en walvissen te zien krijgt. Orka’s tref je rond juli, augustus in de Straat van Gibraltar. Verder maak je kans om blauwvintonijnen, een reuzeninktvis, vinvissen en potvissen in dit gebied aan te treffen. Vanuit Tarifa kun je trouwens ook prima surfen. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier door de constante wind heerlijk hun gang gaan. Kite-surfen, zeilvliegen en duiken is ook mogelijk. In de omgeving van Tarifa is paardrijden en bergbeklimmen een favoriete bezigheid. Voldoende mogelijkheden voor actie dus.

Velocity

Bezienswaardigheden Andalusië op Kaart

In onderstaande plattegrond kun je de bezienswaardigheden op de kaart van Spanje zien. Dit geeft je een goed beeld wat je waar kunt bezichtigen en hoe je jouw reis langs alle bezienswaardigheden van Andalusië het beste kunt plannen!

Klik op de markers op de kaart van Spanje om te zien welke bezienswaardigheid zich daar bevindt.

Heeft de Bezienswaardigheden Andalusië Top 10 jou geholpen?

Dan zou ik het leuk vinden als je mij ook wilt helpen door deze pagina te liken of te delen via Facebook, Twitter of Google+, zodat anderen net als jij deze leuke bezienswaardigheden van Andalusië kunnen ontdekken!

Ben je naar Andalusië geweest en ken je nog andere leuke bezienswaardigheden voor onze lezers? Laat het hieronder weten in je reactie!:)

 

email

Laat van je horen! Geef hieronder je reactie :)

reacties